Also available in: English

Maretarium selvitti suomalaisten suosikkikalat. Akvaariokierroksella Meriteatterin aulassa oli lomakkeita, joille voi perustelujen kera kirjoittaa oman suomalaisen suosikkikalansa. Kaikki täytetyt lomakkeet ovat nyt esillä näyttelyseinäkkeellä. Vastauksia saatiin yli 3 500.

Äänestykseen vastanneista 14 % oli kotkalaisia, naapurikunnista 12 %, 18 % pääkaupunkiseudulta, 50 % muualta Suomesta ja 6 % ulkomailta tulleita kävijöitä. Äänestäneitä oli Hangosta Savukoskelle ja Ivaloon, kaikkiaan 193 eri paikkakunnalta. Ulkomaalaisia äänestäjiä oli maapallon kaikista maaosista (ei kuitenkaan Etelänapamantereelta), 30 eri maasta. Ulkomaalaisista eniten oli venäläisiä, sitten saksalaisia ja virolaisia. Äänestäneiden kotimaita olivat mm. Malesia, Australia, Brasilia ja Israel.

Suomalaisten suosikkikalat –äänestyksessä kaikkiaan 63 eri suomalaista kalalajia sai ääniä. Nahkiaisenkin saamat äänet laskettiin mukaan, vaikkei se olekaan varsinainen kala vaan kuuluu ympyräsuisiin.

Suomen kansalliskala, ahven, voitti oletetusti äänestyksen. Ahven sai 22 % kaikista äänistä. Ahvenen perusteluissa mainittiin mm. ”ahven on hienon värinen ja hyvän makuinen”, ”ahventa voi itse onkia mato-ongella”. Kakkoseksi tulleen hauen, 13 % annetuista äänistä, perusteluissa mainitaan mm. ”kaunis vesistöjen peto”, ”mystinen kala”, ”kiva pyytää”. Kolmanneksi tulleen lohen, 10 % annetuista äänistä, perusteluissa mainittiin mm. ”terveellinen, maukas ja riittävä”, ”kalojen kuningas” ja ”maukas kala”. Neljänneksi tuli yllättäen ankerias. Ankeriaan valintaa perusteltiin mm. ”söpö ja omituinen”. Viidenneksi tulleesta kuhasta kirjoittiin mm. ”hyvää”, ”kaunis ulkomuoto, maukas ja hyvä saatavuus”.

1. ahven 22 % osuus annetuista äänistä

2. hauki 13 %

3. lohi 10 %

4. ankerias 9 %

5. kuha 6 %

6. siperiansampi 6 %

7. muikku 4 %

8. sampi 4 %

9. siika 2 %

10. kampela 2 %

Suomi Finland 100