Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää ympäri Suomea ja on nyt esillä Maretariumissa.
Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

37. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun voitti kuhmolaisen Ville Heikkisen kärppäkuva ”Talven odotus”.

Kilpailun tuomaristoa viehättivät voittokuvassa piennisäkkään tasolle laskeutuva kuvakulma ja kuvaan saatu kärpän toiminnallinen olemus. ”Vähäeleinen värimaailma tukee kuvapinnan vahvoja, selkeitä muotoja. Kaikkinainen söpöily on kuvasta pidetty maukkaasti loitolla. Tässä on menoa ja meininkiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita!”, suitsuttaa kilpailun tuomaristo. Onnistuneen kuvakulman ja kauniin vähäeleisen värimaailman ohella Vuoden Luontokuva 2017 erottuu tekniseltä toteutukseltaan: voittokuva on otettu eläinkuville hieman epätyypillisesti 14 mm superlaajakulmalla, jolloin kärppä on ollut vain 20 cm päässä kamerasta.

Vuoden Luontokuva -kilpailun suosio kasvoi selvästi edellisvuodesta, kilpailuun osallistui yli 14 000 kuvaa. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa, joista kustakin valittiin yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi valikoitui Vuoden Luontokuva 2017 -pääpalkinnon arvoiseksi. Lisäksi kilpailussa oli tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden erikoissarja, jonka voittajakuvasta Suomen Rahapaja Oy on tehnyt 10 € ja 20 € nimellisarvoiset hopeiset juhlarahat. Kaikissa sarjoissa kilpailun tuomareina toimivat Pentti Johansson, Petri Kuokka, Katja Nikkinen ja Antti Partanen sekä heidän lisäkseen Sininen ja valkoinen -sarjassa Suomen Rahapaja Oy:n edustaja.

Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttely on esillä Maretariumin vaihtuvan näyttelyn tilassa 4.3.2018 saakka. Näyttely sisältyy Maretariumin pääsylipun hintaan ja on avoinna Maretariumin aukioloaikoina.

Keskiviikkona 21.2. klo 18.30 Maretariumissa on Luontokuvailta. Illan ohjelmassa on Pekka Vainion esitys ”Yön kulkijan valoisat polut” sekä kavalkadi Vuoden Luontokuvat -näyttelyn semifinalistikuvista. Luontokuvaillan yhteydessä pääsee tutustumaan myös Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelyyn. Illan liput ovat 5 euroa.