Also available in: English

Täplärapu (Pacifastacus leniusculus)

1960-luvun lopulta Suomen vesistöihin on tuotu rapuruttoa hyvin kestävää täplärapua. Täplärapu voi kuitenkin kantaa ja levittää rapuruttoa. Täpläravun erottaa Suomen alkuperäisestä ravusta, jokiravusta, saksissa olevasta vaaleasta täplästä. Täplärapu saavuttaa 10 cm:n pituuden jo kolmessa kesässä kun jokiravulla siihen mittaan menee aikaa 5-10 kesää. Täplärapu on hyvin samantapainen kuin rapu: se liikkuu öisin, syö pääasiassa kasviravintoa ja elää samankaltaisissa vesistöissä. Sokkotesteissä ravun ja täpläravun välille ei ole saatu makueroja. Sen sijaan syötävyydessä on eroja, sillä täpläravulla kuori on kovempi.

Nykyinen vuosittain rapusaalis on noin 2-4 miljoonaa yksilöä ja lähes koko rapusaalis kulutetaan omassa maassamme. Sen lisäksi Suomeen tuodaan pakasteina ja valmiiksi keitettyinä vuosittain makeanveden rapuja yli 300 000 kg.

Levinneisyys