Maretariumin vaihtuvan näyttelyn tiloissa on nyt esillä näyttely Suomen 2000-luvun ennätyskaloista. Vuoden 2000 alusta Suomeen perustettiin uusi ennätyskalarekisteri. Syynä tähän oli vanhojen ennätystietojen epätarkkuus tai jopa virheellisyys sekä niiden todenperäisyyden tarkistamisen mahdottomuus.

Tässä 2000-luvun ennätyskalarekisterissä kalojen paino pitää olla punnittu virallisella vaa´alla (esim. kaupan tai postin vaaka) gramman tarkkuudella. Pituus- ja punnituspaikalle on oltava kaksi ulkopuolista todistajaa, jotka allekirjoituksillaan vahvistavat mitatut tiedot. Lisäksi kalasta on oltava valokuvia, jossa mittakaavana on esim. sanomalehti tai tulitikkulaatikko.

Suomen ennätyskalalautakunta arvioi lähetyt tiedot ja vasta ennätyskalalautakunnan hyväksynnän jälkeen ennätystiedot päätyvät rekisteriin. Viimeinen ennätyskalalautakunnan kokous on ollut 2.2.2017.

Uskotko, että suurin kuha on ollut 14,09 kg, suurin ahven 2,87 kg ja suurin made 8,04 kg? Elävänä Suomen ennätyskaloista voi Maretariumissa nähdä venäjänsammen. Se on saatu rysällä Pyhtään merialueelta 10.7.2008, jolloin se painoi 3,88 kg. Yhdeksän vuoden aikana, jonka venäjänsampi on ollut Maretariumin Itämeri-altaassa, kala on kasvanut paljon lisää, mutta tätä painon lisäystä ei ole ilmoitettu ennätyskalarekisteriin, koska kasvu on tapahtunut altaassa. Joistakin muistakin kalalajista löytyy Maretariumissa ennätyskokoisia yksilöitä, esim. rekisterissä ennätyskokoinen mustatäplätokko on 242 grammaa, kun Maretariumin suurin mustatäplätokko painaa 311 grammaa. Kyseinen yksilö uiskentelee Suomenlahti-altaassa.

Tervetuloa ihmettelemään kookkaita kaloja!